Henriks år i Japan!

Følgende rejse rapport er skrevet af en GoXplore deltager fra et andet land og er automatisk oversat. Teksten kan derfor lyde lidt anderledes end normalt.

Henrik tog på Work & Travel til Japan i 2018 og er nu vendt hjem efter et år i Japan på arbejdsferie! Her kan du læse lidt om, hvordan han oplevede rejsen.

For det første, kan du kort fortælle, hvorfor du valgte at tage til især Japan?

Jeg har haft interesse for Japan og japansk kultur, siden jeg opdagede landet via en samfundsfagsbog i femte klasse. Det handlede om samurai og deres fascinerende levevis. Jeg havde også en længere periode i mine teenageår, hvor jeg var meget interesseret i anime og manga, men i modsætning til mange mennesker, jeg mødte på mine rejser, er dette blevet mindre med årene for mig. I de senere år er der kommet mere fokus på mad, kulturhistorie og sprog.

Kan du fortælle lidt om din arbejdsplads, og hvordan du oplevede arbejdet på en frugthave i Japan?

Arbejdspladsen, Oogushi Nouen, ligger yderst sydvest for Shikoku. De ejer frugttræer over store områder i Kochi og Ehime præfekturer, hvor de producerer, høster, pakker og sælger frugt (buntan, dekopon, konatsu og nu på det seneste sød kartoffel) til købere i større byer i Japan. Det gjorde det ikke. Det ser ud til, at de solgte frugt i lokalområdet, og her må jeg gætte årsagen.(Det sproglige niveau af denne type spørgsmål ville være langt over, hvor jeg kom fra) Enten ønskede de at maksimere deres økonomiske fortjeneste ved at sælge til større købere i storbyer, hvor prisen formodentlig vil være højere Eller de ville lade andre mindre aktører i lokalmiljøet have en relativ chance for at sælge frugt uden at konkurrere med Oogushi Nouen.

Det er en familievirksomhed, der har kørt i 60 år, med cirka 30 ansatte. 2019 var andet år, de tog "frivillige arbejdere" ind (men vi fik løn), og jeg var den allerførste udlænding, der arbejdede der. Mine opgaver var mange og varierede som sæsonen skred frem. Jeg startede med at samle buntan, gårdens hovedfrugt, som er i familie med grapefrugt. Jeg blev oplært i den korrekte skæreteknik, hvor man skal skære for at få det bedst mulige æstetiske produkt, hvordan man behandler det udstyr, vi brugte (kasser, kurve osv.), og hvilket tempo man skal holde for at være nyttig for resten af holdene.

Der var lange dage, hvor man står op klokken seks om morgenen og kommer hjem fra arbejde klokken seks (arbejdstiden er 08-17, men der er langt til arbejde fra hvor man bor). Alt arbejde er også fysisk krævende. Enten bruger man hele kroppen hele dagen, eller også kan der være visse bevægelser, der er nødvendige, som ved sortering. Fokus var på ikke at pådrage sig skader og lidelser gennem arbejdet, så de fastansatte blev opfordret til at strække ud, gå i bad mv.

De bedste perioder var bestemt, når vi arbejdede udenfor, uanset om det var høst eller gødskning!

Hvad overraskede dig mest ved at arbejde og rejse i Japan?

Det, der overraskede mig mest ved at arbejde i Japan, var, hvor forskelligt de ser på visse arbejdsmiljøelementer. Men på den anden side overraskede det mig, hvor åbne de var over for fremmede mennesker. Jeg havde hørt, at man kunne støde på fordomme i landet, men jeg oplevede kun positivitet og hjælpsomhed! Alle var nysgerrige og gjorde deres bedste for at få os til at føle os godt tilpas.

Når det kommer til at rejse i Japan, var jeg overrasket over, hvor tilgængeligt alt er. Hvis du har Google Maps på din telefon, vil du være i stand til at finde ud af, hvor et hvilket som helst sted er. Der er altid et tog eller bus, som altid er til tiden og skinnende rent. Derudover vil du altid få hjælp, hvis du spørger. Det hjælper, hvis du kan lidt japansk, så vil de virkelig gerne hjælpe, så godt de kan. Men dette punkt gælder kun for transport i dagtimerne og længere strækninger med natbusser osv. En ting, der var en negativ overraskelse, var at finde ud af, at der ikke er natbusser og tog om natten i storbyerne. Du kan ikke tage på en natklub i Tokyo og forvente at nå toget hjem klokken tre. Så skal man vente til det første morgentog klokken fem.

Hvordan planlagde du dit ophold dengang i forhold til rejse- og arbejdsperioder?

Da jeg var på gården i næsten syv måneder, blev planen lavet helt automatisk. Arbejdsperioden var fra januar til juli, hvor jeg så lidt til lokalmiljøet på mine fridage, men valgte ikke at tage på længere ture, da det kunne vente til jeg skulle rejse efter arbejdstiden var slut. Når jeg rejste, planlagde jeg på kort sigt, ofte ikke mere end en måned ad gangen. Booking af hoteller og transport er meget fleksibelt i Japan, så hvis du vil tage det lidt efter lidt, er det bestemt en måde, jeg vil anbefale. Jeg ved, at det at arbejde så længe, som jeg gjorde, ikke er egnet for alle, at forpligte sig til et sted så længe, men for mig var det utrolig interessant, da jeg kom tæt på de lokale.

Hvilke steder fik du set og oplevet under din rejse, som du anbefaler andre at besøge?

Uden at rangere nogen steder, vil jeg liste:

Der er mange flere, men jeg vil anbefale at tage til små byer langt væk fra alfarvej. Der finder man som regel de mærkeligste og mest interessante ting, retter, mennesker og steder!


Vil du anbefale andre at rejse på Work & Travel Japan gennem GoXplore?

Jeg vil varmt anbefale Work & Travel Japan via GoXplore. Jeg begyndte at blive træt af min hverdag i Norge, inden jeg tog afsted. Efter et år med hårdt arbejde, latter, kærlighed, nye oplevelser, spændende steder og mennesker, en anderledes kulturel hverdag og generel nysgerrighed, føler jeg mig klar til at starte et nyt kapitel i mit liv. Uanset om du vil have en forandring som mig, en udfordring, et eventyr i et finurligt land, eller bare vil rejse, så tag til Japan!

Henrik

Rejse rapport fra 2018 (Oversat)

Vil du prøve noget lignede?! Denne rejserapport er fra Work & Travel Japan.

Hjem » Rejsebrev » Henriks år i Japan!

Siste nyhed: Danske lægers vaccinationsservice