1. Frivillig i Cape Town 2. Frivillig arbeid med barn i Sør-Afrika 3. Jobb som frivillig i Sør-Afrika 4. Frivillig arbeid i Cape Town 5. Cape of Good Hope Cape Town 6. Penguiner Boulders Beach

Frivilligt socialt arbejde i Sydafrika

Arbejd og bo i Sydafrika som frivillig. Vi har flere spændende projekter, der har brug for din hjælp. Du kan bo enten hos en lokal værtsfamilie eller på vores frivillighedshus. Kombinér dit ophold med en Kruger-safari eller dykning med hvidhaj?!

Læs mere

Frivillig Sydafrika

Kunne du tænke dig at hjælpe underprivilegerede børn i Sydafrika? Arbejd som frivillig og bidrag til en lysere fremtid for lokalbefolkningen.

Mange af vores projekter i Sydafrika handler om lokale skoler, børnehaver og idrætsudvikling. Her kan du hjælpe med alt fra undervisning og leg med børnene til at anlægge legepladser og assistere ved fodboldtræninger. Mange skoler og børnehaver har ikke mulighed for at ansætte det nødvendige antal lærere, så derfor er de frivilliges støtte ekstremt værdifuld for både lærere og børn.

GoXplore samarbejder med en non-profit organisation i Sydafrika, som har projekter i og omkring smukke og storslåede Cape Town. Hvilken uddannelse du kommer til at arbejde på afhænger af dine interesser, erfaring og behovet i lokalsamfundet, når du søger.

Cape Town er den mest vestlige by i Afrika. Mange frivillige ankommer her med tanken om mennesker i ekstrem fattigdom og ønsker at redde dem fra deres situation. Mange frivillige bliver faktisk skuffede, når de ankommer og ser, at Cape Town faktisk er en storby med masser af turisme og et udviklet samfund. Det er meget vigtigt, at folks levevilkår er massivt forskellige, og som frivillig hjælper du børn og unge med at se verden i et større perspektiv. At arbejde som frivillig i Sydafrika vil give dig en oplevelse ud over det sædvanlige, du vil lære landet at kende på en helt anden måde, som du ville gøre som almindelig turist. Selvom landet gjorde fremskridt og udviklede sig, og på den måde blev det nye magtcentrum i Afrika, er der stadig lang vej igen.

Sizamile Creche i Kayamandi Township uden for Cape Town huser mange børn med stort behov for opmærksomhed. Vores projekt Future Factory blev grundlagt af en tidligere eliteatlet i Sydafrika, og lærer i dag børnene på projektet alt fra fodbold til aerobic. Der er også sociale projekter og miljøprojekter. De frivilliges hjælp modtages meget med taknemmelighed, og din indsats for projektet betyder noget.

Du starter dit ophold på en mandag med at deltage i en orienteringsdag i Cape Town. Sammen med andre deltagere vil denne dag give dig en introduktion til den sydafrikanske kultur og livsstil. Efter orienteringen rejser du til dit projekt. I løbet af projektet skal du bo hos en værtsfamilie, i en af landsbyerne uden for Cape Town, eller i et frivilligt hus i byen. Vil du opleve et eksotisk land, gøre en indsats for de lokale og samtidig have masser af seværdigheder uden for døren, vil et par uger/måneders ophold som frivillig i Sydafrika være perfekt for dig!

Her er en video, hvor to GoXplore-deltagere vil fortælle dig om deres oplevelser.

Du skal være mindst 18 år for at deltage i programmet. Det er vigtigt, at du har lyst til at række en hjælpende hånd, er engageret og omstillingsparat. Gode engelskkundskaber er en fordel.

Hurtige fakta om Frivillig Sydafrika
Alder18 år til 60 år
KvalifikationerIngen bortset fra på projekter indenfor sundhed
LængdeFra 2 uger (min.4 uger på børnehjem)
AnkomstCape Town
Burde bestillesMindst 1 måned før ønsket afrejse
StartdatoSøndag
Frivilligt arbejdeUndervisningFrivilligt arbejde med børnMedicin og plejeSport
Jeg vil gerne bestille! Jeg har nogle spørgsmål
Jeg er så taknemmelig for alt, hvad jeg har kunnet opleve! "Jeg kom for at ændre Cape Town, men Cape Town ændrede mig"

Alicia Frivillig SydafrikaOversat

Projekter

I Sydafrika er det almindeligt at arbejde otte timer om dagen. Undtagelsen er på skoler, hvor man plejer at arbejde 5-6 timer hver dag. Her er nogle af de projekter, du kan arbejde på i Sydafrika.

Undervise børn

At arbejde med børn i forskellige aldre kan være meget givende for alle, der elsker børn. Du kan være med til at bestemme, hvilken aldersgruppe du vil arbejde med. En af de skoler, du kan arbejde på, er Ikaya Primary School, der ligger i Kayamandi Township. Ikaya er et meget udfordrende projekt, da de har omkring 1.600 elever og 39 lærere. Eleverne her er i aldersgruppen 6 til 15 år, og de fleste af eleverne på skolen kommer fra meget fattige familier. Der ligger også forskellige gymnasier i og omkring fattige områder. Du vil hjælpe disse på daglig basis. Elevernes alder her varierer fra 13 til 18 år.

Du kan også arbejde i vuggestuer eller børnehaver. De har ofte meget få ressourcer, og de fleste af personalet har ringe eller ingen formel uddannelse i børnepasning af små børn. De får efteruddannelse i vuggestuen, og det er derfor vigtigt, at du har forståelse og god tålmodighed. Alderen på børnene her varierer fra 3 måneder gamle babyer til 6-årige. Dine opgaver bliver at hjælpe med at tilberede måltider, give børnene mad, lege, lave pædagogisk legetøj og læremidler.

Vælger du et projekt i Cape Town, arbejder du i "middelklasse" områder. Det er vigtigt at bemærke, at selvom børnene går i skole her, kommer de fra lokalsamfund og townships, der er præget af stor fattigdom. Selvom børnene kan se glade og velplejede ud, kæmper de med forskellige problemer i hjemmet, såsom alkoholmisbrug i familien, en fraværende far og fattigdom. Forældrene har ofte ikke råd til at betale for mad og skoleudgifter, fordi de har brugt penge på tøj, så børnene ikke ser fattige ud. Manglende betaling af skoleudgifter betyder, at skolerne ikke har råd til at ansætte nok lærere. Derudover skal børnene rejse store afstande hver dag for at komme til skoler i Cape Town, hvilket resulterer i en meget lang dag for børnene. Hjælp fra frivillige er derfor også meget værdsat her.

Coaching/Sportsudvikling

På dette projekt arbejder du med sport i skoler på tværs af Western Cape. Her lærer børn grundlæggende færdigheder i forskellige sportsgrene, samt livsfærdigheder. Børnene har også mulighed for at spille på sportshold efter skoletid og konkurrere mod andre skoler. SASTS arbejder sammen med The Future Factory, en lokal sports- og udviklingsorganisation i Cape Town.

Social velfærd

Denne type projekt har brug for hjælp på forskellige områder. Det er vigtigt at bemærke, at du skal arbejde i minimum 4 uger på disse projekter, og at hvis du ønsker at arbejde på et børnehjem/hjem for efterladte børn, skal du bo hos en værtsfamilie. Dette er blandt de mest krævende projekter, da børnene har haft det hårdt og har brug for god opfølgning. Projekterne inden for Social Velfærd omfatter:


Kayamandi Township er et af de områder, man kan arbejde som frivillig i. Kommunen har et stort behov for hjælp fra frivillige, og her kan man arbejde med 'sociale velfærdsprojekter', skoler og børnehaver.

Opstart i Cape Town

Send denne siden til mig som PDF

Start datoer

Ankomst om søndagen til Kapstaden. Afrejse om lørdagen fra Kapstaden. Du kan ankomme og afrejse når som helst på dagen.

Her kan du rejse året rundt på alle datoer med ankomst hver søndag. Lukket fra 15. december til 15. januar.

Hvis du vil arbejde på en skole, er terminerne for 2023 som følger:

 1. Termin: 18. januar – 31. marts
 2. Termin: 02. april – 23. juni
 3. Termin: 18. juli – 29. september
 4. Termin: 10. oktober – 14. december

*Frivillige på grundskoleniveau placeres på børnehaveprojekter i skoleferierne. Dette betyder, at hvis skolen har lukket en uge, mens du er der, og du har valgt en skole, skifter du til børnehaven i den uge.

Ankomsten: Du bliver hentet i lufthavnen og kørt til Observatory Guesthouse, hvor du vil bo under hele dit ophold. Her har du tid til at slappe af. Der er gode hyggelige caféer og restauranter i nærheden, og du vil hurtigt vænne dig til Uber-appen til både mad og taxa.

Om du jobber på en skoleprosjekt i en periode som inkluderer en ferie, blir du midlertidig plassert på en av childcare prosjektene mens det er ferie.

Etter at du har fått en bekreftet plass så kan du bestille flyreisen din. Om du ønsker hjelp til dette så kan vi sette deg i kontakt med en samarbeidspartner. Vanligvis koster en tur-retur reise fra Oslo til Sør-Afrika mellom 6000 NOK og 9500 NOK avhengig av sesong. Det er veldig viktig at du ikke bestiller flybillett før du har fått bekreftet plass på prosjektet.

Flyplassen du skal fly til heter Cape Town International Airport. Foretrukket ankomstdato er en søndag, men om du ankommer en dag eller to før, så ordner vi det. Du vil bli hentet på flyplassen av en representant fra vår lokale partner. Prosjektet slutter på en lørdag. Kost & losji utover prosjektperioden dekkes ikke, ei heller transport tilbake til flyplassen etter endt opphold.

Vi anbefaler deg å reise litt rundt for å oppleve mer av hva dette naturskjønne landet har å by på etter endt prosjektperiode. En Kruger safari er også noe som kan anbefales på det sterkeste (starter vanligvis i Nelspruit). Afrika er kjent for alle sine ville dyr, og Sør-Afrika er det stedet der det er lettest å se dem. Mange liker også å tilbringe en stund ved surfebyen Durban. Du kan sjekke ut Baz Bus for informasjon om bussruter. Det er vanlig å betale for lunsj selv når du er på dagstur i Sør-Afrika. Om du ønsker å legge til noen dager i Cape Town, så jobber vi mye sammen med 91 Loop hostel, et helt nyoppusset hostel som ligger midt i byen, og hvor alle rom har eget bad.


Det var en rejse for livet, og jeg er meget stolt over at have gjort det. Meget sjovt og nyttigt at se andre kulturer og liv. Tak

Emil Frivillig SydafrikaOversat

Hvorfor Frivillig Sydafrika med GoXplore?

 • Du vil opleve mere af Cape Town og kulturen, end en almindelig turist ville have gjort.
 • Du får lov til at deltage i en orienteringsdag, inden projektet begynder.
 • Du får muligheden for at hjælpe til på et lokalt projekt.
 • Du får en dag på vandrehjemmet, inden orienteringsdagen begynder.
 • Møde frivillige fra hele verden og skabe nye venskaber.
 • Mulighed for at booke safari eller andre aktiviteter som bungee jumping.
 • Som regel har du weekenderne fri til at gøre, hvad du selv ønsker.
 • Du har mulighed for at bo hos en lokal værtsfamilie eller på vores frivillighedshus.
 • Du får mulighed for at møde lokalbefolkningen og opleve kulturen.
 • Du får øvet og udvidet dit engelske sprog og ordforråd

Boligforhold

Under prosjekttiden bor du enten i frivillighetshus eller hos en lokal vertsfamilie. Velger du vertsfamilie bor du i de aller fleste tilfellene sammen med en annen frivillig. Dere vil da dele et rom i huset til vertsfamilien. Gutter og jenter deler ikke rom, og du vil ikke dele rom med noen i vertsfamilien. Velger du å bo hos en vertsfamilie får du en større innsikt i den lokale kulturen og får oppleve hverdagen deres på nært hold.

Selv om vertsfamiliene bor i fattigere områder, og noen i Townships, så er husene flotte og man har tilgang til alt man trenger. Det er også enkelt å komme seg inn til Cape Town i helgene om ønskelig. Alt av kost og losji er inkludert, men ønsker du noe ekstra som kjeks, godteri, brus og lignende må du kjøpe dette selv. Melk er dyrt i Sør-Afrika så vi anbefaler at du kjøper inn litt selv dersom du drikker mye melk. Du får melk til å bruke i kaffe eller te av vertsfamilien, men ellers bør du kjøpe inn eget.

Dersom du ikke ønsker å bo hos en lokal vertsfamilie, kan du bo på frivillighetshus. Frivillighetshusene er lokalisert sentralt i Cape Town, hvor du finner shopping center, forskjellige markeder, strender og restauranter. Man deler rom med 4-8 frivillige. Frivillighetshusene er store, og her har man alt man trenger. Velger man å bo her, så er det viktig å notere seg at det kun er frokost som er inkludert i prisen. Det er to store kjøkken og grill områder, så frivillige lager ofte middag sammen. Andre velger å spise sammen i byen, eller bruker Uber Eats (Foodora/Wolt) til å få mat levert hjemme. Du får en god middag levert hjemme til under 100kr med Uber Eats.

Nyhet: Nå kan du bo i frivillighetshus samtidig som du jobber i Township!

Det er gratis Wifi tilgjengelig på frivillighetshuset. Noen vertsfamilier har også Wifi, men det kan også lønne seg og kjøpe et lokalt sim-kort med data.

Viktig å merke seg at dersom du ønsker å jobbe på barnehjem/hjem for forlatte barn, så må du bo hos vertsfamilie, da disse prosjektene befinner seg et stykke utenfor Cape Town.

Jeg vil gerne bestille! Jeg har nogle spørgsmål

Visum

Ved ankomst i Sør-Afrika vil du, som norsk statsborger, få utstedt et 90 dagers turistvisum. Dette koster ingenting og du trenger ikke søke før avreise. For å få denne er det viktig at du sjekker dette:

Alle reisende til, eller via, Sør-Afrika må følge myndighetens regler i forhold til innreisebestemmeleser, visum og pass. Om du er mindreårig, eller reiser med mindreårige barn, gjelder det spesielle regler. Les de fullstendige reglene her. Dersom du ønsker å være i Sør-Afrika lengre enn 90 dager er det viktig at du sier fra til oss i god tid.

Det er veldig viktig at du husker å vaksinere deg, og du har selv ansvaret for at dette blir gjort. Hvilke vaksiner du trenger avhenger av hvilket område du skal til, hva du allerede har tatt, og hva du skal gjøre i Sør-Afrika. Krav og anbefalinger vedrørende vaksinasjon endres løpende, derfor anbefaler vi at du kontakter din egen lege eller nærmeste vaksinasjonskontor for detaljert informasjon vedrørende nødvendige vaksiner. Folkehelseinstitutt har også en side med mye god info om vaksiner som anbefales for reiser til Afrika. Dersom du skal reise til andre afrikanske land, enten før eller etter oppholdet, kan det være lurt å ta gulfebervaksinen da enkelte land krever at man har denne vaksinen for å komme inn i landet.

Priser

Start dato i 2022 Pris
10 uker 13600
12 uker 15500
2 uker 5250
3 uker 6400
4 uker 7700
5 uker 8850
6 uker 10000
7 uker 10750
8 uker 11700
9 uker 12650

Merk at prisen kan endre seg og at den fastsettes ifht avreisedatoen og ikke bestillingsdatoen.

Vi anbefaler at du venter med å bestille flybillett til etter du har fått bekreftet plass på prosjektet. Flybillett er ikke inkludert i programprisen, men bruker å koste fra 6000 kroner tur-retur (avhengig av sesong). Du vil bli hentet på flyplassen ved ankomst.

Dersom du ønsker å tilbringe mer tid i Afrika, enten før eller etter prosjektet starter, så er det bare å ta kontakt for tips og råd. Du kan fint kombinere Frivillig Sør-Afrika med en Kruger Safari, eller for eksempel Wildlife Rescue Centre i Namibia, og vi gir rabatt til de som kombinerer flere prosjekter.

Hva er inkludert i prisen?

Merk følgende: Transport til/fra prosjekt, samt transport til flyplass etter prosjekt er ikke inkludert i prisen. Om prosjektet er for langt unna til å gå, anbefaler vi Uber som er både trygg og rimelig. De fleste frivillige går sammen om organisering av dette.

Jeg vil gerne bestille! Jeg har nogle spørgsmål
Jeg havde en helt fantastisk tur og hyggede mig meget. Det, der imponerede mig mest, må have været menneskene og kulturen, deres åbenhed og gæstfrihed.

Ellinor Frivillig SydafrikaOversat

FAQ

Hvorfor betale for å jobbe frivillig?

I mange tilfeller er frivillige - både med tanke på arbeidskraften og pengene - eneste grunn til at programmene har mulighet til å fortsette driften. Programmene vi tilbyr blir ofte drevet av ildsjeler som virkelig brenner for det de driver med, vanligvis uten noe form for statlig støtte. Når du jobber som frivillig så får programmene gratis arbeidskraft, noe som er til stor hjelp. Men det er også en del ekstra kostnader som oppstår i forbindelse med ditt opphold, f.eks. transport, kost og losji, planlegging, informasjon osv. Derfor betaler du en programpris for å dekke disse kostnadene. Det du betaler inkluderer også donasjoner til prosjektet og våre kostnader i Norge. Mesteparten av det du betaler går til våre lokale partnere, noe som igjen er med på å skape flere arbeidsplasser i landene vi har programmer.

Hvor lenge jobber jeg?

Dersom du jobber i barnehage jobber du vanligvis mellom 8 og 13. Barna sover ofte mellom 12:30 og 14:00. Du har da valget mellom å gå hjem når de har sovnet eller bruke sovetiden til lunsj og heller jobbe igjen mellom 14:00 og 16:00.

Jobber du på skole er det vanlig å jobbe mellom 8 og 14:30. Dersom du jobber på en skole med en overvekt av muslimske barn og ansatte vil du være ferdig 12:30 på fredager.

Dette vil du få informasjon om i bekreftelsen du får før avreise.

Hvordan kommuniserer jeg med dem hjemme?

De fleste bruker apper som Facetime, Skype eller Whatsapp for å ringe hjem. Med disse ringer du vanligvis gratis, så lenge du har tilgang til internettet. Du kan også kjøpe telefonkort i Sør-Afrika. Her finnes det både kort som fungerer i telefonbokser og kort som kan brukes for å ringe fra mobil. Du kan også kjøpe et sørafrikansk SIM-kort (startpakke) som vil gi deg et sørafrikansk mobilnummer. Dermed betaler du ikke for å motta samtaler og i tillegg vil du ha data på mobilen som du kan bruke for appene som Facetime, Skype og Whatsapp når du ikke er på trådløst nettverk. Startpakken er billig, og vår samarbeidspartner kan gi råd om hvor det er enklest å kjøpe en.

Hva slags vaksiner må jeg ta før jeg reiser?

Vi anbefaler at du tar kontakt med Reiseklinikken eller fastlegen din for faglig veiledning. Fra 1. oktober 2011 innførte Sør-Afrika regler om at besøkende, som har vært i andre afrikanske land, må fremvise bevis på gulfebervaksinen. Ta derfor med vaksineboken din på reisen dersom du skal reise i andre land enten før eller etter programmet. Vi anbefaler generelt sett at alle frivillige sjekker at dTP vaksinene (vanlig vaksinasjonsprogram i Norge) er oppdatert. I tillegg anbefales Hepatitt A. Noen velger også å vaksinere seg mot Hepatitt B, og beskytter seg mot kolera med drikkevaksinen Ducoral. Om du ringer til fastlegen din, en Apotek 1 eller en vaksinekontor så vil de kunne veilede deg om hvilke vaksiner som anbefales for deg. Prosjektet ligger ikke i et malariaområde, så du trenger derfor ikke ta malariatabletter.

Bør jeg ta med myggnett selv?

Prosjektet ligger ikke i malariaområder så myggnett er derfor ikke nødvendig i forhold til malariamygg. Det kan dog være greit å ta med myggspray mot vanlig mygg.

Må jeg har reiseforsikring?

Ja. Reiseforsikring er obligatorisk. GoXplore har en skreddersydd reiseforsikring som dekker jobb og reise i utlandet.

Hvor mye lommepenger bør jeg ha med?

Vi anbefaler deg å ha med minst 6000kr per måned. Beløpet kommer også ann på hvor høyt personlig forbruk du har. Dersom du skal reise rundt i landet i tillegg, bør du ta med mer enn dette. Transport frem og tilbake til prosjektene, samt lunsjer og middager er ikke inkludert i prisen. Kostnaden for transport er veldig avhengig av hvor langt det er til prosjekten du blir plassert på, men med 50kr per dag kommer du langt. Noen er på gåavstand. Om du budsjetterer med 150kr per dag for lunsj/middag bør du ha mer enn nok.

Hvilken valuta brukes i Sør-Afrika?

Den lokale valutaen heter Rand (ZAR). Dette kan du få vekslet til i en del norske banker i forkant av reisen. Du kan også få tatt ut Rand når du lander på flyplassen i Sør-Afrika.

Hvordan er årstidene?

Sør-Afrika har motsatte årstider fra Norge, så det er viktig at du pakker ut fra når på året du skal reise. Det er stort sett et solfylt liv i Sør-Afrika, der den beste perioden regnes fra midten av september frem til mars/april. Dette er deres sommer. Klimaet varierer med landets topografi. November til februar er den varmeste årstiden og er stort sett varm og tørr. Mai til september regnes som vintermåneder, og temperaturen kan gå ned mot null. Dette gjelder spesielt om kvelden og natten. Vi anbefaler da at du tar med deg varme klær og gjerne også ullundertøy. Ta også med sovepose om vinteren (mellom april og september). Ta gjerne med både et par lukkede sko (tennissko) og et par gode sandaler. Dersom du ønsker å sjekke temperaturen før avreise, kan du ta en titt på www.yahooweather.com

Gjør man mye sosialt med vertsfamilien?

Dette er vanligvis opp til deg som frivillig. Hvis du viser interesse for å være med på sosiale arrangementer som vertsfamilien er på, vil de ta deg med dersom det er noe som skjer mens du er der. Dette vil hjelpe deg til å bli bedre kjent med vertsfamilien din og lokalbefolkningen, og vi anbefaler deg å bli med på arrangementer som vertsfamilien din deltar på om du får muligheten. De fleste går i kirken hver søndag, og dette er også veldig sosialt.

Hva om jeg ikke trives?

Hvis du ikke trives med det du jobber med og ikke ønsker å fortsette, må du kontakte vår samarbeidspartner i Sør-Afrika som du vil møte under orienteringsdagen. De vil gå gjennom situasjonen med deg og hvis det ikke hjelper med forandringer på arbeidsplassen, vil de forsøke å finne en ny arbeidsgiver til deg så langt det lar seg gjøre.

Må jeg ha med adapter?

Ja, du trenger adapter for Sør-Afrika. Dette kan du kjøpe på reisebutikker, for eksempel Chillout.

Er det trygt å jobbe og reise i Sør-Afrika?

Ja, forutsatt at du følger de normer og regler som finnes. Sør-Afrikas kultur er annerledes fra den norske. Det anbefales å ikke gå ut alene på kvelden, så pass på å bevege deg rundt sammen med en gruppe. Dette gjelder særlig for jenter. Ikke bær på vesker/sekker dersom du kan unngå det. Dette minsker sjansen for å bli utsatt for ran. Dersom du skal bruke offentlig transport bør du gjøre det mens alle andre gjør det. Ikke kjør tog alene sent om kvelden eller i helgene.

Er det farlig å reise til Sør-Afrika?

GoXplore forholder seg i alle land til Utenriksdepartementets offisielle reiseråd. Sør-Afrika har ikke vært på UDs liste på mange år nå og vi opplever situasjon i landet som veldig stabil. Ta gjerne kontakt med oss hvis du har spørsmål angående dette.

Send denne siden til mig som PDF Jeg vil gerne bestille! Jeg har nogle spørgsmål

Sete programmer

← Se alle programmer du har kigget på

→ Luk liste

Ja tak, send mig mere information om disse programmer!

→ Luk liste

Hjem » Land » Sydafrika » Frivillig Sydafrika

Cecilie P bestilte Wildlife Habitat Australia. Noe for deg?!