Et hårdt matchende eventyr

Følgende rejse rapport er skrevet af en GoXplore deltager fra et andet land og er automatisk oversat. Teksten kan derfor lyde lidt anderledes end normalt.

For lidt over seks uger siden sad jeg på et fly til Cape Town, uden egentlige forventninger. Indrømmet, jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke så frem til det, men i betragtning af, hvad der ventede mig, var jeg ret følelsesløs. Jeg havde været i kontakt med Goxplore i nogen tid, som lovede mig "et livs eventyr". Noget jeg havde svært ved at købe, da jeg lige var kommet hjem fra en tre måneder lang backpacking tur med mine bedste venner. Hvordan kunne et seks ugers ophold i Sydafrika slå tre måneders sol, svømning og fest?

På trods af mine betænkeligheder var der aldrig nogen tvivl om, hvorvidt jeg ville gå eller ej. Først så jeg det nok som endnu en flugt fra virkeligheden, en måde at komme væk fra Sverige igen, dårligt vejr og det tilbagevendende nagen inde i mig om, at jeg skal i gang med at arbejde eller studere. Og Afrika havde trods alt altid fascineret mig. Meget på grund af den meget anderledes, men åh så spændende kultur. Men også de smukke og varme omgivelser og det rige dyreliv var noget, jeg længtes efter.

Så uden tvivl, men også uden forventninger, tog jeg efter en mellemlanding hjemme i to uger afsted igen. Den store forskel fra min rygsæktur var, at jeg denne gang var helt alene. I stedet for at gå med en flok venner, gik jeg nu helt solo. Det betyder, at jeg ikke havde nogen at stole på, eller forholde mig til, og er noget jeg virkelig kan anbefale. Gå ikke med en flok venner, der stadig hænger ud hver dag derhjemme, tag afsted alene i stedet! Du lærer så meget mere, når du er tvunget til at gå ind i disse nye situationer og tests alene. Derudover vil du ikke være alene, du vil møde utroligt mange interessante mennesker i samme situation at dele nye minder med. Når det er sagt, så synes jeg ikke, det er forkert, hvis nogen beslutter sig for at tage med en eller et par venner.

Jeg kan huske, at da jeg landede i lufthavnen, træt og lidt fortabt, famlede jeg mig igennem security og ud, hvor der heldigvis var en med et skilt, hvorpå der stod "Peterson". Jeg hoppede ind i en minibus med et par andre turister, der så ud til at have omtrent lige så meget viden om situationen, som jeg havde, og fik at vide, at jeg ville stå af først. Da jeg først var på hostellet, var jeg både lidt træt og nervøs. Jeg blev mødt i døren af en mand i tresserne, der mindede mig om en, der var taget fra en mafiarolle. Han viste sig at være værten på hostellet og talte hurtigt og med en typisk sydafrikansk accent, der betød, at jeg forstod omkring halvdelen af, hvad han sagde. Jeg smilede og nikkede og fulgte lydigt med, mens han viste mig rundt og hilste på alle de andre frivillige, som for tiden opholdt sig på hostellet! Dagen efter min ankomst, en mandag, var det tid til en "orienteringsdag", hvor SATS, firmaet der styrer det frivillige arbejde, fodrede os med alt for meget information og gav os en guidet tur i byen. Hvis der var nogen usikkerhed om, hvad der ville ske før den dag, blev den følelse mangedoblet, og vi var nu alle utroligt forvirrede.

Så var det tid til projekter. Af de 10 personer, der, da jeg ankom, boede på herberget, var kun én anden tilmeldt samme projekt. Det skyldes, at selvom man bor sammen, bruger man sin tid på forskellige projekter. Nogle hjalp til på en nærliggende børnehave, andre arbejdede på hospitaler og så videre. Først var det kun mig og en anden person, der var registreret som idrætslærere på vores skole, senere blev vi introduceret til skolens 16 klasser, omkring 500 børn. Da den første klasse kom til undervisning, føltes det surrealistisk og meget urimeligt. 40 10-årige ville nu blive holdt i gang af to fyre i tyverne uden yderligere erfaring og heller ikke noget udstyr. Desuden kendte vi ikke hinanden fra før. De første dage var også svære, vi havde problemer med at få børnene til at lytte, deltage og finde på sjove øvelser og lege til dem. Men efterhånden blev det bedre og bedre. Vi ledte efter spil på internettet, spurgte børnene, hvad de ville lave og begyndte at dele dem mellem os for at lave mindre grupper. Mellem lektionerne holder børnene pauser, eller intervaller, som det hedder der. Det var efter min mening de bedste øjeblikke på dagen, fordi man kunne træde ud af "lærerrollen" og "bare" være frivillig. Ansvaret føltes mindre, og man fik mere tid med hver enkelt. Så projektet var et sandt højdepunkt, og blev bedre som tiden gik, samtidig blev vi frivillige, der boede sammen, strammere for hver dag, der gik. Vi lavede alt sammen! Tog på safari, gik på markeder i byen, besteg bjerge, spillede beer pong og meget mere. Vandrerhjemmet var mere som en familie end et hostel.

En almindelig hverdag kunne se sådan ud: Alarmen ringer klokken 06.45 (det afhænger dog af hvilket projekt du har), du står op, spiser frugtost og laver resten af din morgenrutine. Så holdt alle, der skulle i samme retning, sammen. Du kan tage til mange projekter, men vi var nødt til at tage med minibus, en alment kendt og meget fleksibel måde at transportere på i Cape Town. Derudover koster det kun en brøkdel af, hvad andre transportformer gør. Vores projekt startede klokken 8.15 og vi var som regel der klokken 8.00 for at hilse på alle børnene inden de startede og for at gøre klar til timen. På én dag havde vi i gennemsnit tre lektioner (1 time hver) og to pauser (30 min hver). Skoledagen var slut klokken 14.30 og vi plejede også at finde på noget bagefter. For eksempel kunne vi gå i byen, V & A Waterfront (Shopping mall) eller lignende. Nogle gange kunne vi ikke gøre noget, så vi gik bare tilbage til hostellet og hvilede os. Mellem 5-6 var aftensmad og vi spiste næsten altid sammen. Aftenerne bestod normalt af beer pong, UNO, dart, billard eller film. Nogle gange tog vi ud til Long Street for at feste. Hvis du ville have lidt tid for dig selv, kunne du gå indenfor og lægge dig i din seng.

Afslutningsvis vil jeg virkelig opfordre alle, der tænker og har mulighed for at tage chancen! Du vil skabe minder for livet, møde masser af venner og også gøre noget, der gavner andre! Dette er virkelig definitionen af en Win Win-situation!

//Jesper Peterson

Rejse rapport fra 2017 (Oversat)

Vil du prøve noget lignede?! Denne rejserapport er fra Frivillig Sydafrika.

Hjem » Rejsebrev » Et hårdt matchende eventyr

Ida A bestilte Vet Zimbabwe. Noe for deg?!